ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ

Είναι προσφυγικός οικισμός,ιδρύθηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 από πρόσφυγες που μετ εγκαταστάθηκαν .Σήμερα αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές .Η υπέροχη παραλία του με την κατάλευκη άμμο ,η θάλασσα με τα διαυγή νερά της ,φαντάζει παραδεισένια με τη βραχονησίδα της στο δεξιό μέρος του κόλπου. Ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη με το ξεχωριστό γαλαζοπράσινο χρώμα του σκηνικού της. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ στο καταδυτικό κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινές καταδύσεις στον σημαντικού ενδιαφέροντος βυθό σε χλωρίδα και πανίδα καθώς και ένα ναυάγιο που χρονολογείται το 1912.Ενδείκνυται για θαλάσσιο ski,wind surfing και kite surfing. Ο επισκέπτης θα βρει ενοικιαζόμενα δωμάτια ,camping’s ,ταβέρνες,beach bars και super markets.

 

ΣΥΚΙΑ

Είναι παλιός οικισμός που χρονολογείται τον 14ο αιώνα .Στην μέση του χωριού δεσπόζει το νεότερο σχολείο,οικοδόμημα επιβλητικό,χτισμένο με γρανίτη,γύρω στο 1920.Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1819,κάηκε το 1821 και το 1854 και ξαναχτίστηκε το 1861.Γύρω από το ναό θα κάνετε βόλτα στις παλαιές γειτονιές που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα. Έχει ωραία μικρά στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα σπίτια με χαγιάτια και πεζούλια. Στην αμμώδη παραλία της Συκιάς σώζονται δύο ανεμόμυλοι κτισμένη γύρω στον 19ο αιώνα. Ο Ίταμος ή Δραγουντέλη είναι το μοναδικό βουνό της Σιθωνίας για πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του 4Χ4.

ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ

Το θέαμα του λιμανιού από ψηλά είναι μοναδικό. Είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Β. Ελλάδος από τους αρχαίους χρόνους σύμφωνα με τις αναφορές του Θουκυδίδη. Τα βάθη του είναι ανυπολόγιστα περίπου 200μ βάθος. Ένας ήσυχος ,μικρός, ψαράδικος οικισμός που μοσχοβολάει ψάρι που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει στα ταβερνάκια που εκτείνονται κατά μήκος του λιμανιού.

ΤΟΡΩΝΗ

Είναι οικισμός της Συκίας. Ο επισκέπτης θα συναντήσει το κάστρο της αρχαίας πόλη της Τορώνης που χρονολογείται τον 8ο πχ. αιώνα ,πύργοι ως κάποιο ύψος και τα τείχη σώζονται σε καλή κατάσταση. Επίσης ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε τον 5ο μ.χ.αιώνα και είναι τρίκλιτη βασιλική, καταστράφηκε από φώτα τον 6ο αιώνα και στα ίχνη του χτίστηκε άλλος που καταστράφηκε και αυτός. Σήμερα σώζεται μέρος αυτού σε καλή κατάσταση το μωσαϊκό του μεσαίου κλίτους.